lindsenorgel.nl

Mijn vakantie blog

C1 rijbewijs voor camper

Camper

Om met een camper te mogen rijden heb je het C1 rijbewijs nodig. Dit rijbewijs wordt ook wel het camper rijbewijs genoemd maar je mag hiermee ook een lichte vrachtwagen besturen. Een beetje camper heeft ook het formaat van een kleine vrachtwagen. Dit vraagt in het verkeer een andere benadering dan wanneer je met een personenauto rijdt. Overweeg je om een camper te kopen? Dan heb je dus ook een apart rijbewijs nodig. Wat je hier allemaal voor moet doen, lees je hier.

C1 rijbewijs

Wat zijn de exameneisen voor het C1 rijbewijs?

Om je C1 rijbewijs te halen moet je een aantal examens halen. Zo zijn er voor particulieren twee theorie-examens namelijk RV1-light, dit zijn 40 meerkeuzevragen over verkeer en techniek en R2C. R2C bestaat uit 40 meerkeuze vragen over administratie. Daarnaast moet je ook praktijkexamen doen. Wanneer je je c1 rijbewijs beroepsmatig wilt gebruiken dan heb je een code 95 certificaat nodig. Dat betekent dat het examen een stuk uitgebreider is. Je hebt dan maar liefst 3 theorie-examens en naast het praktijkexamen moet je ook een praktische toets doen en een toets op besloten terrein of in een toetssimulator. Maar als je alleen met de camper op vakantie wilt dan heb je geen code 95 nodig.

Vrachtwagen-rijbewijs

Hoe kun je jouw camper rijbewijs halen?

Met het C1 rijbewijs mag je een lichte vrachtwagen of camper besturen met een gewicht tussen de 3500 en 7500 kilo. Wanneer je als particulier deze rijopleiding wilt volgen dan hoef je geen btw te betalen. Dat scheelt ontzettend veel geld. Je kunt je camper rijbewijs al in 3 dagen halen. Dus als je snel op vakantie wilt met je camper dan kun je hier voor kiezen. Een medische keurig is voor dit rijbewijs trouwens wel verplicht, evenals een door jezelf ingevulde medische verklaring voor het CBR.